Zwolle helpt statushouders alvast met het vinden van werk

Zwolle helpt statushouders met het vinden van werk

Volgend jaar treedt de nieuwe inburgeringswet in werking. Nu moet een statushouder nog zelf zijn inburgering regelen, maar vanaf 1 januari moeten de gemeenten dat doen. In Zwolle zijn ze volop aan het experimenteren met een uniek project en zijn de eerste statushouders al aan een baan of opleiding geholpen. ,,Zonder dit project zouden ze nog zonder werk zitten.’’

In Zwolle worden statushouders alvast geholpen met het vinden van werk

De 47-jarige Nahawand Hamid uit Zwolle voelt zich bezwaard om van een uitkering te leven. Maar de Syrische, die inmiddels vijf jaar in Nederland woont, heeft moeite om de taal te leren en dat is een obstakel in de zoektocht naar een baan. Want wie de taal beheerst, vindt makkelijker werk. En wie werkt, leert ook weer makkelijker de taal.

Om mensen zoals Hamid te helpen, hebben de gemeente Zwolle, Deltion, Landstede en Tiem (voormalige Wezo) elkaar gevonden. Zij werken nauw samen om statushouders binnen negen maanden te begeleiden naar een baan of een opleiding. Dat doen ze met het project Inburgering, als een experiment voor volgend jaar, wanneer de nieuwe inburgeringswet ingaat.

Inmiddels doen tachtig statushouders mee aan het project. ,,Zo oefenen we de nieuwe wet. Door samen te werken en niet op eilandjes te zitten, zoals tot voor kort de praktijk was”, zegt Jurrian Bijsterbosch van Deltion College. 

Bijstand

Ze zijn nu driekwart jaar op stoom en de eerste kandidaten zijn al succesvol uitgestroomd. ,,Omdat je bestaande inburgeraars niet kunt laten betalen voor een pilot, hebben we ex-inburgeraars benaderd die in de bijstand zitten. Als je niet werkt, zakt je kennis van de Nederlandse taal direct weg. Op deze manier activeren we dat weer. In het begin is het meer onderwijs dan werk, naderhand wordt de verhouding omgekeerd’’, zegt Bijsterbosch. 

Bij Tiem, een organisatie voor re-integratie, doen de kandidaten ervaring op met verschillende soorten werk, zoals zorg, horeca, productie en logistiek. ,Kansberoepen in deze regio”, zegt René Pastoor van Tiem. Hoewel er geen plicht tot re-integratie is, zien Bijsterbosch en Pastoor dat kandidaten zeer enthousiast zijn om deel te nemen. ,,Niet iedereen wil zijn hand ophouden. Zonder dit project zouden ze nog zonder werk zitten. Het is een kwetsbare doelgroep, hier kunnen ze op een op een veilige manier oefenen.”

Kantine

Nahawand Hamid doet ervaring op in de horeca. Ze bereidt het voedsel in de kantine en wil graag verder in de sector. ,,Door met Nederlandse collega’s samen te werken, gaat het steeds beter. Ik vind de combinatie van school en werk heel goed en wil zo snel mogelijk aan het werk.” 

,Nahawand is onze taartenmaker’’, zegt Pastoor lachend. ,,Ze heeft een aantal certificaten op cateringgebied en is na de zomer klaar met het project. Vakcertificaten kunnen ze via het werkbedrijf halen of via werkgevers, waarvan twintig zich bij dit project hebben aangesloten.” Nahawand: ,,De mensen zijn behulpzaam. Een persconferentie over corona wordt bijvoorbeeld altijd nabesproken.” 

Heftruck

Een van de andere deelnemers aan het project is de 42-jarige Amahadary uit Zwartsluis. Hij heeft geen voorkeur voor een specifieke baan. ,,Maar ik heb wel een heftruckcertificaat.” Nederlands praten gaat hem zeer behoorlijk af. ,,Als mensen rustig praten, begrijp ik alles”, lacht de Eritreeër, die werkervaring opdeed op de gemeentewerf in Genemuiden. 

Mahfuz Yildiz, Amahadary en Sadaf Munawar  op hun werkplek de productieafdeling van TIEM

Ook Mahfuz Yildiz (41) uit Koerdistan en Sadaf Munuwar (31) uit Pakistan hebben inmiddels een werkplek bij Tiem. Yildiz ontvluchtte enkele jaren terug Koerdistan vanwege zijn journalistieke activiteiten. Zijn metier in Nederland oppakken is nog een lange weg, mede door de taalbarrière. ,,Eerst sprak ik vooral Engels, maar dat wordt steeds minder. Misschien kan ik mijn vak later oppakken. Ik schrijf gedichten.” 

Munawar (31) woont alweer zeven jaar in Nederland. Ze begon in januari aan de Zwolse pilot. ,,Ik heb stage gelopen bij zorgcentrum Rosengaerde in Dalfsen. Daar zou ik het liefst willen werken. Het spreken gaat steeds beter, voorheen luisterde ik vooral. Ik kan nog niet aan de slag, heb een tussenjaar nodig om de taal beter te leren.”

De Zwolse aanpak wordt gewaardeerd. De teams Educatie/Inburgering van Landstede mbo en het Deltion College zijn vanwege dit project door de Beroepsvereniging MBO (BVMBO) genomineerd voor Onderwijsteam van het jaar.

Bron: Tubantia

Gerelateerde artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *