Werk-privébalans verbeteren? Wij geven je 4 tips!

Even door Instagram scrollen onder werktijd, een presentatie voorbereiden op zondagmiddag: werk en privé lopen steeds vaker door elkaar heen. Zeker nu we dankzij de corona maatregelen al geruime tijd thuiswerken. Het lijkt lekker efficiënt, maar het kan ook gebeuren dat het je stress oplevert. Een goede werk-privébalans is dan ook belangrijk voor je gezondheid. Maar hoe zorg je ervoor dat je productief werkt, zonder dat je privé leven hier onder lijdt? Op Maat Inburgeren geeft je in deze blog 4 gouden tips.
Wat is werk-privébalans?
We vervullen in ons leven veel verschillende rollen: als moeder of vader, werknemer of werkgever, vriend of vriendin, zoon of dochter en ga zo maar door. Bij al deze rollen horen ook verschillende taken. Wanneer al deze taken tegelijk iets van jou vragen kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet en je overspoelt voelt. Wanneer onze rollen in evenwicht zijn, ervaren we juist een gevoel van controle en kalmte. Werk-privébalans gaat dus over de druk die we voelen van alle rollen die we in ons leven moeten vervullen. Wanneer we in balans zijn, betekent dit dat we de rollen zowel in ons privéleven als in ons werkleven met elkaar kunnen combineren zonder dat we hoeven in te leveren op één van deze rollen.
Waarom is een goede werk-privébalans belangrijk
Wanneer je lange tijd het gevoel hebt dat je uit balans bent, kan je een stressreactie ervaren. Dit kan komen door een grote levensverandering bijvoorbeeld de huidige Coronapandemie of wanneer je een dierbare verliest. Maar ook positieve veranderingen zoals een nieuwe baan kunnen ons even uit balans brengen, waardoor we stress ervaren. Daarnaast kan het zijn dat dagelijkse irritaties zoals in de file staan of een conflict met je partner een stressreactie activeren.
Nu hoeft stress niet direct slecht te zijn, want het kan ons helpen om scherp te blijven en geconcentreerd te handelen. Zolang we maar herstellen van een stressvolle gebeurtenis, is stress best gezond. Wanneer je niet hersteld, kan stress ongezond worden. Vaak herstellen we niet als de intensiteit van de stress zo hoog is of wanneer de duur van de stress te lang is. Bijvoorbeeld wanneer er telkens weer een nieuwe stressvolle gebeurtenis plaatsvindt. Om ongezonde stress te voorkomen is het heel belangrijk om herstel in te plannen. Maar je kan pas herstel inplannen als je doorhebt dat je stress ervaart. Hoe herken in een verstoorde werk-privébalans? Je lichaam is hierbij een hele goede raadgever. Zo kan je de volgende signalen bij jezelf opmerken:
- Gevoel van constante gespannenheid
- Slaapproblemen
- Verlies van interesse en plezier
- Minder efficiënt en productief
- Irritatie en ruzie mensen in met omgeving
Hoe kan ik mijn werk-privébalans verbeteren?
Wanneer je herkend dat je een verstoorde werk-privébalans hebt, kan je actief aan de slag om de balans terug te brengen. Wij geven je vijf tips:
1. Stel doelen en prioriteiten (en houd je eraan).
Stel duidelijke doelen en schrijf deze op. Bekijk je to-do-lijstjes en verwijder de taken die weinig tot geen waarde hebben. Zorg er bij het plannen van je dag voor dat het haalbaar en realistisch is. Bekijk op welk moment van de dag jij het meest productief bent en blokkeer die vrije tijd voor de belangrijkste werkgerelateerde activiteiten. Probeer niet om de paar minuten je mailbox of telefoon te checken, want dit zijn de grootste tijdverspillende activiteiten, die er voor zorgen dat je aandacht verslapt en je minder productief bent. Door je dag goed in te plannen, zal je productiviteit op je werk verhogen, dit zorgt er voor dat je meer vrije tijd hebt om buiten werk te ontspannen.
2. Accepteer dat er geen ‘perfecte’ balans is tussen werk en privé.
Streef niet naar het perfecte schema; streef naar een realistische. Op sommige dagen concentreer je je misschien meer op je werk, terwijl je op andere dagen meer tijd en energie hebt om je hobby’s na te jagen of tijd door te brengen met je gezin. Het evenwicht wordt bereikt in de loop van de tijd, niet elke dag.
Daarnaast is het belangrijk om gemotiveerd te zijn. Zorg ervoor dat je carrière geen belemmering vormt. Als je een hekel hebt aan wat je doet, zal je geen balans vinden. Je hoeft niet van elk aspect van je werk te houden, maar het moet uitdagend genoeg zijn, zodat dat je er niet tegen opziet om elke ochtend uit bed te komen en naar je werk te gaan.
3. Stel grenzen en werktijden.
Het is belangrijk om duidelijke grenzen voor jezelf op te stellen. Probeer bijvoorbeeld bij het verlaten van het kantoor niet aan toekomstige projecten te denken en beantwoord geen werkgerelateerde berichten in je vrije tijd. Het is verstandig om voor je werk een aparte computer en telefoon te hebben, zodat je deze kan uitschakelen wanneer je ‘ uitklokt’.
Daarnaast is het belangrijk om specifieke werkuren voor jezelf op te stellen. Of je nu buitenshuis of thuis werkt. Dit zorgt er voor dat je niet ‘s avonds laat, tijdens vakanties of in het weekend nog aan het werk bent. Het is belangrijk om je grenzen met collega’s en/of leidinggevende te bespreken., zodat ze jouw grenzen en verwachtingen begrijpen en respecteren.
4. Maak tijd voor jezelf en voor dierbaren.
Hoewel je baan belangrijk is, zou het niet je leven moeten zijn. Zorg ervoor dat je prioriteit blijven geven aan hobby’s of activiteiten die jouw blij maken. Plan dus bewust tijd voor jezelf en dierbaren in, hoe hectisch je schema ook is. Jij hebt de controle over jouw tijdsindeling en leven. Wanneer je geen vaste plannen hebt voor persoonlijke tijd, zal je merken dat deze dingen er bij in zullen schieten in drukke periodes, waardoor je sneller gestrest zal raken.
Onthoud dat balans een vaardigheid is, oefening baart kunst. Sta jezelf toe om elke dag opnieuw je behoeften in te schatten en jezelf bij te sturen. Dat is de sleutel tot het vinden van evenwicht.
Reacties